Training zelfcompassie in Utrecht Leidsche Rijn MBCLword je eigen bondgenoot!Training zelfcompassie
Ben jij erg kritisch naar jezelf, of oordeel je over jezelf? Met de training zelfcompassie word je je eigen bondgenoot. Dat geeft veerkracht om uitdagingen in het leven en jezelf aan te gaan. Je voelt je minder vaak naar over jezelf en kunt beter omgaan met pijnlijke emoties, gedachten en overtuigingen. Ervaring met mindfulness of andere meditaties gewenst.

 • 8 lessen van 2,5 uur, ‘s avonds
 • zelfcompassie oefeningen, inzichtsoefeningen, theorie
 • geluidsbestanden (meditaties) en werkboek
 • locatie Leidsche Rijn
 • zeer ervaren trainer
 • €490 incl. btw en materialen

Waardering voor onze training

[show-average-rating alias=’training-mbsr’]


De training zelfcompassie is een effectieve training om mild, vriendelijk en begripvol met jezelf en anderen om te gaan, vooral als er iets moeilijk of pijnlijk is. Wij geven de evidence based training zelfcompassie. De compassie trainers zijn zeer ervaren. 

Wat is zelfcompassie?

We maken allemaal pijnlijke dingen mee, hebben pijnlijke emoties. Je kunt (zelf-) compassie zien als begrip hebben als het moeilijk is, accepteren dat nare emoties ook bij het leven horen en het onder ogen zien van emoties zonder te oordelen. Compassie is een menselijke eigenschap die bij iedereen in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot ontwikkeling is gekomen.

Zelfcompassie is de basis voor compassie

Als je streng en kritisch bent naar jezelf, kan deze houding zich ook uitstrekken naar anderen. Daarom is zelfcompassie een basis voor alle relaties. Door zelfcompassie maak je (weer) kennis met je innerlijke criticus en doorbreek je het patroon van zelfkritiek. We zijn het gewend om speciaal tijd te maken voor onze dierbaren, omdat we weten dat de relatie dit nodig heeft. Waarom zouden we dan geen tijd vrijmaken voor de belangrijke relatie die we met onszelf hebben? Misschien heb je ooit geleerd dat je vriendelijkheid, respect en acceptatie moet ‘verdienen’, dat je ergens in moeten uitblinken of dat eerst anderen van je moeten houden, voordat je jezelf ‘goed genoeg’ vindt. Het is een bevrijdend gevoel als je je eigen bondgenoot kunt zijn.

Onze training zelfcompassie in Utrecht Leidsche Rijn

Wij geven de trainingen zelfcompassie in Utrecht Leidsche Rijn volgens het officiële Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL)-programma. Deze is uitgebreid getest en effectief gebleken. De training is nuchter, praktisch, persoonlijk, liefdevol en ontspannen.

Het effect van de training zelfcompassie

Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de training zelfcompassie. Uit de bevindingen blijkt dat (zelf-) compassie goed is voor ons psychisch en lichamelijke welzijn en voor ons sociaal functioneren (MacBeth & Gumley, 2012; Neff, 2012). Toenemend wetenschappelijk onderzoek (Van den Brink & Koster, 2013; 2015) toont aan dat zelfcompassie samengaat met:

 • Minder angst om fouten te maken en minder angst voor afwijzing;
 • meer zelfrespect, sympathie en begrip voor eigen tekortkomingen;
 • meer sociale verbondenheid;
 • meer positieve emoties, wijsheid, levensgeluk en optimisme;
 • betere zelfzorg;
 • gezonder functioneren van onze hersenen en neurobiologische systemen;
 • een verzachtende invloed op de impact van negatieve gebeurtenissen.

De inhoud van de training zelfcompassie in Utrecht Leidsche Rijn

De training zelfcompassie bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. De lessen bestaan uit verschillende compassie oefeningen, zelfcompassie meditaties, oefeningen die zelfinzicht geven en nabesprekingen. Ook krijg je theorie over je innerlijke patronen, emoties, hoe de geest werkt en stress en energie. De compassie meditaties zijn nuchter, ze trainen de aandacht om in het nu te zijn, los te laten en maken je milder. Daarnaast versterken de meditaties je brein en ze zorgen voor herstel van stress. Je mediteert gedurende de training ook dagelijks thuis met behulp van mp3′s die je krijgt. Daarnaast krijg je oefeningen voor thuis die inzicht geven in denk- en gedragspatronen en valkuilen en leer je daar beter mee omgaan. Het werkboek die je bij de training krijgt, geeft nog meer inzicht en handvatten. De lessen zijn van 19.30 uur tot 22.00 uur.

Voor wie is de training zelfcompassie?

De training zelfcompassie is geschikt voor mensen die ervaring hebben met mindfulness of een andere vorm van mediteren en:

 • op een of andere manier worstelen met zelfwaardering
 • een dominante ‘innerlijke pestkop’ hebben, die voortdurend iets op je heeft aan te merken
 • last hebben van hardnekkige ongezonde patronen
 • moeite hebben met acceptatie van fysieke, emotionele of relationele problemen
 • zich persoonlijk willen ontwikkelen en verdiepend zelfonderzoek willen doen
 • moeite hebben met kritiek van anderen
 • veel bezig zijn met zichzelf vergelijken met anderen
 • een sterke behoefte hebben aan bevestiging of geruststelling van anderen
 • moeite hebben om te zeggen wat ze willen of vinden
 • piekeren of ze iets wel goed gedaan hebben
 • uitdagingen uit de weg gaan uit angst om te falen
 • last hebben van gevoelens van schuld of schaamte
 • perfectionistisch zijn

Vrijblijvende intake voor de training zelfcompassie in Utrecht Leidsche Rijn

Er gaat altijd een vrijblijvende, persoonlijke intake met de trainer aan de training vooraf. Deze vindt plaats op onze locatie in Utrecht Leidsche Rijn. Na de intake beslis je pas definitief of je deelneemt. We bespreken of de training past bij jou, jouw behoeften of klachten, en je kunt al je vragen stellen. Wil je je aanmelden voor de intake voor de training (zelf)compassie, dat kan hier. We nemen dan contact op voor een afspraak. Wil je meer informatie over de training (zelf-)compassie? Dan kun je contact met ons opnemen of bellen: 0619721536

Ervaren trainers, erkend in de hoogste categorie

Al onze trainers zijn erkend in de hoogste categorie door de beroepsvereniging VMBN. Onze trainers die de training (zelf)compassie geven zijn daarin speciaal opgeleid bij de grondleggers van de training Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL). Mindfulness trainer en compassietrainer zijn een vrij beroep, iedereen kan zich zo noemen, daarom is deze erkenning van belang. Daarnaast zijn onze trainers ervaren, ze geven doorlopend trainingen. Verder hebben zij extra opleidingen gevolgd en blijven ze bij in hun vakgebied. Ze zijn nuchter en staan stevig met de voeten op de grond.

Kosten training zelfcompassie in Utrecht Leidsche Rijn

Voor particulieren* bedraagt de investering € 490,- inclusief btw en materialen. Als je werkgever betaalt of als je betaalt vanuit een B.V. zijn de kosten € 750,- exclusief btw, inclusief locatiekosten en materialen. De prijs is incl. werkboek en MP3’s.

Locatie van onze training zelfcompassie in Utrecht Leidsche Rijn

“Je kunt de golven niet beheersen, maar wel leren surfen op de golven”
Jon Kabatt-Zin, grondlegger van de mindfulness training