De training mindfulness voor onderwijspersoneel

Mindfulness helpt leerkrachten, docenten en staffunctionarissen gezond omgaan met werkdruk, stress verminderen en zorgt voor meer vitaliteit, plezier en balans. Wij geven de mindfulness training voor onderwijspersoneel in PO & VO scholen, beroepsopleidingen, MBO’s, HBO’s en particuliere opleidingen.

Waarom mindfulness voor onderwijspersoneel?

Onderwijspersoneel ervaart de werkdruk vaak als hoog. Ook zijn er geregeld uitdagende situaties met leerlingen, studenten en ouders. Daar komt bij dat veel onderwijspersoneel een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft en vaak perfectionistisch is. Dat kan het werk zwaar maken en de stress doen oplopen. Niet alleen onprettig, maar ook ongezond. Bij te veel of langdurige stress komen mensen in een negatieve spiraal. Door het stresshormoon cortisol richt je je meer op de dingen die niet goed gaan en bedreigend kunnen zijn. Je gaat minder zien wat wel goed is en kunt moeilijker ontspannen en genieten van werk en privé-leven. Daarnaast put langdurige stress je lichamelijk en emotioneel uit, het is belastend voor het lichaam en zorgt o.a. voor slechter slapen, prikkelbaarheid en een slechter afweersysteem.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een methode om met de aandacht in het hier en nu te zijn, het moment echt te ervaren. In ons hoofd zijn we veel in het verleden en de toekomst, bij dingen die al voorbij zijn of voor ons liggen. Dat kan nuttig zijn, om te leren van ervaringen of te plannen. Echter, veel mensen leven erg veel in hun hoofd, op de automatische piloot. Daardoor maken ze zich meer druk om dingen dan nodig, en zijn ze niet echt aanwezig in het huidige moment. Ze blijven malen over dingen die al voorbij zijn, of piekeren over dingen die misschien zouden kunnen misgaan. Met de aandacht in het nu zijn, helpt om op dat moment op te merken wat er is en daar goed mee om te gaan. In het nu leven, leren deelnemers bij een mindfulness training door meditatietechnieken. Daarnaast bestaat de mindfulness training voor onderwijspersoneel uit oefeningen die het bewustzijn in het hier en nu en zelfinzicht vergroten, zoals in een logboek dagelijks kort reflecteren op bepaalde gebeurtenissen. Ook zijn er oefeningen in mindful communiceren: echt luisteren, je reactie uitstellen en opmerken wat er in jezelf gebeurt (bijvoorbeeld irritatie) zonder je daardoor te laten gijzelen of leiden. Tot slot is er psycho-educatie over stress, emoties, automatische reacties en zelfzorg.

Hoe helpt mindfulness onderwijspersoneel?

Om in balans en vitaal te blijven en plezier te hebben, is het belangrijk dat mensen niet teveel stress hebben en genoeg herstellen van stressvolle momenten en gebeurtenissen. Mindfulness maakt je bewuster van hoe gestrest je bent of hoe ingespannen je aan het werk bent. Dat geeft ruimte om het anders te doen. Je kunt het vergelijken met in druk verkeer rijden. Je kunt ingespannen achter het stuur zitten en zo snel mogelijk op de bestemming proberen te komen, je druk maken over file’s en tegelijkertijd bellen; of accepteren dat het druk is en gewoon meegaan in het verkeer. Veel tijdwinst zit er niet in het gejakker en het heeft veel nadelen, zoals geïrriteerd raken, negatief denken, enzovoort.

Bewust worden dat stressherstel nodig is

De mindfulness training maakt onderwijspersoneel ook bewust van de noodzaak tot herstel van inspanning en stress en biedt daarvoor handvatten. Van mindfulness meditaties is uit onderzoek gebleken dat het het stressysteem van mensen versterkt. Dit houdt in dat mensen stressbestendiger worden en na stress sneller herstellen. De verbeteringen in het brein zijn al te zien na een training van 8 weken.

Meer werkplezier met mindfulness

Om van prettige en leuke dingen te kunnen genieten, moet het eerst je aandacht krijgen. Mensen die maar doordenderen en zich laten meesleuren in de maalstroom van alledag, missen veel kleine, leuke momenten. Aandacht geven aan het positieve, kan de balans herstellen en het plezier in werk en leven vergroten. “Het compliment van een student drong nu veel meer tot mij door. Dat was echt prettig, ik kreeg er energie van.”

Hoe helpt mindfulness onderwijs personeel nog meer?

Mindfulness doet nog veel meer. Door meer met de aandacht in het moment te zijn, worden mensen zelfbewuster. Ze gaan hun denk- en gedragspatronen herkennen, en kunnen dan zichzelf bijsturen als dit gezonder, constructiever of prettiger is. Ook ontwikkelen mensen bij een mindfulness training een open mind: ze leren dat je situaties op verschillende manieren kunt zien. Je eigen interpretatie is geen waarheid, maar gekleurd. Dit beseffen stimuleert nieuwsgierigheid en het lerende vermogen van deelnemers. Verder maakt de training lichaamsbewuster. Deelnemers gaan beter voelen hoe het met hun lijf en energie is en kunnen daar dan beter rekening mee houden.

Inzet bij een mindfulness training

Mindfulness is geen trucje. Je kunt ook niet mindful worden door een boek te lezen. Het is te vergelijken met een conditietraining, een betere conditie krijg je door de conditie te trainen. Zo werkt het ook met de aandacht, als je deze traint met meditaties, kun je beter opmerken waar je aandacht is en deze in het hier en nu brengen. Tijdens de mindfulness training zijn deelnemers dagelijks aan het oefenen. Bij voorkeur 45 minuten, en indien dit niet mogelijk is ten minste een half uur. Het oefenen bestaat uit mindfulness meditaties zoals de zitmeditatie, de bodyscan, mindfulness yoga en loopmeditaties. Daarnaast zijn er reflectieopdrachten en lassen deelnemers een paar keer per dag een korte ademruimte in om zich los te maken van de maalstroom van de dag en te voelen hoe ze bezig zijn en hoe het met ze gaat.

Mindfulness training voor onderwijspersoneel

Onze mindfulness trainingen voor onderwijspersoneel zijn altijd gebaseerd op de wetenschappelijk bewezen 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction training. Deze training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag. Voor onderwijs organisaties passen wij de training aan op de mogelijkheden, de tijd die beschikbaar is en het budget. Ook zijn kennismakingsworkshops mogelijk. Tijdens de training maken wij de verbinding met de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Al onze trainers zijn erkend in de hoogste categorie van de beroepsvereniging VMBN.

Wij horen graag meer over de wensen binnen jouw organisatie en vertellen graag over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Hier is meer te lezen over mindfulness in het onderwijs.

Bekijk ook

Maandag met Aandacht!

Maandag met Aandacht!

Onrust, hectiek en terughoudend zijn met sociale contacten. Het opnieuw inregelen van je...