Vervolgtraining Sterke Kanten in Utrecht centrum en Leidsche Rijn | MBSPDag met Aandacht in kleinschalig klooster in het groen.


Doelgroep

Voor iedereen die een 8-weekse mindfulness training heeft gevolgd of als je enige meditatie-ervaring hebt.

Datum

Woensdagavond 9, 16, 23, 30 november, 7 en 14 december 2022

Tijd

19.30 uur tot 22.00 uur.

Kosten

€ 490,- incl. btw, mp3’s en hand-out

Het zakelijk tarief is (als je werkgever betaalt) € 650,- excl. btw
• 6 weken
• lessen van 2,5 uur
• hand-out Sterke Kanten
• audiobestanden

Locatie

Utrecht Leidsche Rijn/De Meern

Trainer

Hester Noort

Alle mindfulness trainers zijn erkend in de hoogste categorie door de beroepsvereniging VMBN


Mindfulness & Sterke Kanten
Gebaseerd op Mindfulness & Positieve Psychologie

Wat houdt de training in?

In deze 6 weekse ‘vervolgtraining Mindfulness & Sterke Kanten’ beoefen je mindfulness en wordt je, je meer bewust van de positieve karaktereigenschappen (sterke kanten) die jij hebt. De combinatie van mindfulness en sterke kanten heet Mindfulness Based Strengths Practice (MBSP). In deze training leer je hiermee werken. Een ideale training voor als je op een positieve manier verder wilt met je persoonlijke ontwikkeling.

Oorsprong van de training

De training Mindfulness Based Strengths Practice is ontwikkeld door Ryan Niemiec en het VIA Institute. De bestaande mindfulnesstrainingen MBCT en MBSR zijn van oorsprong gericht op het accepteren en leren omgaan met lichamelijke en mentale klachten. Positieve psychologie draait, om het ook ontwikkelen van je eigen positieve eigenschappen, waardoor je vervolgens ook weer beter kunt omgaan met klachten.

Wat leer je?

In deze training behandelen we de onderliggende theorie en oefenen we met het toepassen hiervan. We gaan aan de slag met specifieke MBSP- meditaties en ervaringsgerichte oefeningen. Tussen de bijeenkomsten oefen je thuis met audio bestanden en een handout. Na afloop van de training ben je in staat om het geoefende toe te passen in je eigen leven.
We behandelen de VIA Character Strengths (de classificatie van sterke kanten), ‘signature strengths’ (jouw kenmerkende sterke kanten) en het bewaren van de balans in je sterke kanten. Dit doen we door het invullen van een online vragenlijst van het VIA Institute. Je oefent om je eigen sterke kanten te ontdekken en die van een ander. Daarnaast ga je aan de slag om je eigen sterke kanten in te zetten en zo jezelf verder te ontwikkelen en met meer gemak je dagelijkse werkzaamheden te doen. We staan stil bij wat maakt Sterke Kanten anders dan talenten, vaardigheden, interesses en waarden, en waarom passen ze bij mindfulness.

Resultaat

Deelnemers aan de training geven aan hun positieve eigenschappen/sterke kanten beter in te kunnen zetten, waarmee ze ook weer beter met moeilijke situaties om kunnen gaan. Ook blijken ze meer zelfvertrouwen te ervaren en een verbeterde algehele kwaliteit van leven. De training Mindfulness en Sterke Kanten is uitermate geschikt voor allerlei mensen. Deelnemers hebben allerlei doelen: hun kwaliteiten verder ontwikkelen, bewuster leven, een opfriscursus voor de mindfulness of (nog)beter om leren gaan met stress of perfectionisme. Ze ontdekken dat ze waardevolle positieve eigenschappen hebben die hen helpen om te groeien.

Voor wie is de training?

De training MBSP is geschikt voor mensen die ervaring hebben met mindfulness of een andere vorm van mediteren en die verdieping of verbreding zoeken binnen de mindfulness en/of hun persoonlijk leven en bijvoorbeeld:
• op een of andere manier worstelen met zelfwaardering
• graag zichzelf meer willen leren waarderen
• een dominante ‘innerlijke pestkop’ hebben, die voortdurend iets op je heeft aan te merken
• last hebben van hardnekkige negatieve patronen en dit graag willen doorbreken
• zich persoonlijk willen ontwikkelen en verdiepend zelfonderzoek willen doen
• veel bezig zijn met zichzelf vergelijken met anderen
• een sterke behoefte hebben aan bevestiging of geruststelling van anderen
• piekeren of ze iets wel goed gedaan hebben
• uitdagingen uit de weg gaan uit angst om te falen
• perfectionistisch zijn

De ontdekking van Sterke Kanten

In de jaren ’90 is in de psychologie een nieuw veld opgekomen: positieve psychologie. Tot dan toe was de wetenschap gericht op stoornissen en wat er niet goed ging. In dit nieuwe veld ging men onderzoeken wat mensen doen die wél lekker in hun vel zitten. Het VIA Institute heeft onderzoek gedaan naar waarden, deugden, karakter en sterke kanten wereldwijd. Er zijn 24 universele Sterke Kanten gevonden. Iedereen kan online een vragenlijst beantwoorden om zijn eigen ‘volgorde’ te zien. We hebben allemaal alle 24 Sterke Kanten in ons, maar een stuk of 6 hebben we sterker. Die noemen we Kenmerkende Sterke Kanten. Ze horen bij wie een individu in de kern is. Het zijn psychologische ingrediënten voor het tonen van deugden en goedheid, authenticiteit en bloei.

De 24 universele Sterke Kanten: Creativiteit, Nieuwsgierigheid, Kritisch Denken, Leergierigheid, Levenswijs, Moed, Doorzettingsvermogen, Oprechtheid, Enthousiasme, Liefde, Vriendelijkheid, Sociale Intelligentie, Teamwerk, Rechtvaardigheid, Leiderschap, Vergevingsgezindheid, Bescheidenheid, Voorzichtigheid, Zelfregulatie, Waarderen van Schoonheid en Excellentie, Dankbaarheid, Hoopvol, Humor, Spiritualiteit.