Fris voor de Klas, een mindfulness-training (MBSR) speciaal voor het onderwijs

Trainingen » Onderwijs » Fris voor de Klas, een mindfulness-training (MBSR) speciaal voor het onderwijs

Nooit forceren en altijd
werken binnen de grenzen
van je kunnen

In de training leren deelnemers hoe ze op een andere, gezondere manier, met stress om kunnen gaan. Ook helpt de training de balans werk-privé te bewaken. Bij re-integratie kan de training, aangevuld met individuele coaching, bijdragen aan een gezonde werkhervatting en terugval voorkomen.

De basis van Fris voor de Klas is het officiële, wetenschappelijk onderbouwde Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)-programma. De oefeningen uit de training kun je direct benutten in je werk. We gebruiken voorbeelden uit de eigen praktijk van de leerkrachten of docenten. Onze Fris voor de Klas mindfulness-trainers hebben zelf een achtergrond in het onderwijs.

Na de training:

 • Kun je in complexe situaties beter overzicht houden
 • Kun je beter omgaan met werkdruk en stress
 • Ben je bewuster bent van wat je energie kost en wat je energie oplevert
 • Ken je je grenzen en bewaak je deze beter
 • Kun je je beter concentreren pieker je minder
 • Ben je vaker met de aandacht in het hier en nu

En dat heeft niet alleen een positief effect op het werkplezier, maar ook op de sfeer in de klas en de kwaliteit van de lessen.

Hoe mindfulness voor leraren kan helpen in het onderwijs

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness stress reduceert en stressbestendiger maakt. Uit hersenonderzoek blijkt o.a. dat hersendelen die verantwoordelijk zijn voor onze verstandelijke vermogens en emotieregulatie versterkt worden. Je ontwikkelt o.a. beter overzicht, meer zelfreflectie, probleemoplossend vermogen en creativiteit. Daarnaast leer je bij een mindfulness training stress herkennen en daar gezond mee omgaan. Je leert de balans bewaken tussen energiegevers en energienemers.
Meer wetenschappelijke achtergronden kan je vinden in de artikelen:

Afhankelijk van de wensen en beschikbare tijd bieden we deze training ook op maat aan.

De opbouw van de training (maatwerk mogelijk)

 • 6 Wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur
 • Op locatie of online
 • Telefonische intakes met deelnemers
 • Handleiding en audiobestanden
 • Maximale groepsgrootte 12 (ook individueel mogelijk)
 • Fris voor de Klas is gevalideerd door het Lerarenregister.

In Fris voor de Klas met mindfulness wordt gewerkt met concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de deelnemers. We doen veel ervarings- en inzichtsoefeningen. Je houdt bijvoorbeeld een stresslogboek bij en gaat op zoek naar manieren om stressmomenten te verminderen en je werkplezier te vergroten. Tijdens de training krijg je een praktische handleiding met oefeningen, die je ook na de training nog kunt doen. Een deel van de oefeningen zijn yoga- en meditatie-oefeningen. Je doet deze ook thuis met de audiobestanden die bij de training horen. Verder horen er bij de training opdrachten die je in de werkpraktijk kunt uitvoeren.

Vraag hier een offerte aan

    Team Trainingsbureau voor Mindfulness

Reviews

Gedurende die 6 weken heb ik handvatten gekregen om om te gaan met mijn onrust, met mijn gedachten en heb ik geleerd om bij mezelf te blijven, om ervoor te zorgen dat de situatie niet met mij aan de haal gaat. Hele waardevolle oefeningen die ik nog dagelijks toepas, hoe klein ze ook zijn, zowel privé als in de klas. Maar het geeft me houvast, het maakt me duidelijk wat op het moment echt belangrijk is.
Annemieke 44, docent VO
Ik vond het een geweldige cursus die voor mij precies op het juiste moment kwam. Het praktische, direct toepasbare, daar heb ik veel aan gehad. Je goede, rustige, duidelijke en integere begeleiding waren fantastisch! Dank je wel…!!
Marloes 35, leerkracht PO
Vroeger maakte ik me vreselijk druk voor een ouderavond. Ik was tijdens de gesprekken zo gespannen, dat ik de nacht daarna niet kon slapen. Nu neem ik voor de gesprekken even bewust de tijd om aandacht te geven aan de spanning die ik voel en mijn zorgen. En als ik naar bed ga, doe ik een oefening waarbij ik mijn aandacht op mijn lichaam richt, de bodyscan. Ik merk dat ik nu veel beter de spanning van de avond kan loslaten en slaap!
Anja 56, leerkracht PO
De training heeft me bewust gemaakt van hoe druk ik me in mijn hoofd vaak maakte. ’s Ochtends onder de douche begon ik al te bedenken wat ik die dag allemaal op school moest doen en ‘s avonds tijdens het koken piekerde ik nog over wat er die dag allemaal niet zo goed was gegaan. Het lukt me nu veel beter om aandacht te hebben voor wat er nú gebeurt. Thuis ben ik echt thuis!
Sanne 34, docente Nederlands
Al meerdere jaren bieden we onze medewerkers en docenten deze Fris voor de Klas training aan. De resultaten zijn goed en de docenten hebben er elk op hun eigen manier baat bij.
HR-medewerker ROC-academy