Mindfulness op het werk: minder stress en goed functioneren

Steeds meer professionals en bedrijven gebruiken mindfulness op het werk om stress te verminderen en/of het functioneren te verbeteren. De officiële, evidence based, training mindfulness helpt stress verminderen en beter omgaan met werkdruk. En mindfulness heeft nog meer positieve effecten op het werk. Hierover en over onze trainingen mindfulness meer op deze pagina. 

Wat is mindfulness?

Mindfulness is de techniek om met aandacht te leven. Dit maakt mensen bewuster van situaties, gedachten, gevoelens, patronen en valkuilen. Je kunt bewuster kiezen hoe je wilt reageren of iets wilt doen, in plaats van automatisch te reageren. Een training mindfulness traint je aandacht. Je leert ook beter spanning en stress herkennen en je energie beter doseren. Ook krijg je oefeningen die inzicht geven in hoe stress en spanning in het algemeen en bij jou specifiek werken en wat helpt: welke situaties en eigenschappen zorgen voor stress en spanningen en hoe kun je daar gezond mee omgaan.

Mindfulness op het werk: de benefits

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de officiële mindfulness training (MBSR) laat zien dat deze stress vermindert en zorgt dat deelnemers beter kunnen omgaan met werkdruk en spanning. Ook blijkt uit hersenscans dat mindfulness bepaalde delen van het brein (de prefrontale cortex) gezond houdt en versterkt. Mindfulness kan dus de persoonlijke effectiviteit en het functioneren van werknemers verbeteren. Positieve effecten van mindfulness zijn:

  • Een betere mentale en emotionele fitheid;
  • meer plezier in het werk en motivatie;
  • meer kalmte, focus en een betere concentratie;
  • minder verzuim door stressgerelateerde klachten;
  • verbetering communicatie en samenwerking;
  • meer creativiteit en probleemoplossend vermogen;
  • betere prioriteitstelling en meer overzicht.

Wil je meer uitleg  over de effecten van mindfulness voor het functioneren van medewerkers, dan kun je contact met ons opnemen.

Mindfulness op het werk: de trainingen

Wil je mindfulness op het werk inzetten voor jezelf of om medewerkers te helpen gezond, gemotiveerd en goed te functioneren, dan hebben wij verschillende geschikte trainingen.

  1. Mensen kunnen zich individueel opgeven voor een van onze 8-weekse trainingen, met een open inschrijving.
  2. Ook kunnen mensen zich individueel opgeven door de tweedaagse training Gezond omgaan met Werkdruk & Mindfulness, met een open inschrijving.
  3. Ook incompany mindfulness training is mogelijk. Wij leveren altijd maatwerk, zodat de training aansluit bij specifieke omstandigheden binnen een organisatie.

Hieronder meer over deze opties. 

1. De officiële 8-weekse mindfulness training (MBSR)

Wij geven mindfulness trainingen volgens het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)-programma, dat veel onderzocht is. De training is praktisch en resultaatgericht, met veel ervarings- en inzichtsoefeningen. Naast de wekelijkse lessen wordt er thuis geoefend met behulp van de mp3′s die bij de training horen. Door de oefeningen kun je je steeds beter concentreren en met aandacht in het hier en nu zijn. Je wordt je bewust van belemmerende gedachten en emoties, patronen en valkuilen in bepaalde, bijvoorbeeld stressvolle, situaties.

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten. Er gaat altijd een zorgvuldige, persoonlijke intake met de trainer aan de training vooraf. Na de intake beslis iemand pas definitief of hij deelneemt. Wil je meer informatie over deze training Mindfulness? Neem contact met ons op, maak een afspraak voor een intakegesprek, of volg een proefles.

2. De training Gezond omgaan met Werkdruk & Mindfulness

Tijdens de training ‘Gezond omgaan met Werkdruk & Mindfulness‘ besteden we aandacht aan het inzetten van mindfulness op het werk. Je leert hoe je de balans tussen werkplezier en werkdruk positief kunt beïnvloeden. Je leert spanning en stress tijdig herkennen, om er gezond mee om te kunnen gaan en gezond te blijven. Je doet bij de training oefeningen waar je zelf ook na de training mee aan de slag kan gaan. Deze helpen meer aandacht en focus te ontwikkelen. In de training krijg je ook handvatten om gezond om te gaan met werkdruk en stress op het werk. Dit heeft niet alleen een positief effect op je werk, maar ook op je privéleven.

De training over mindfulness op het werk: ‘Gezond omgaan met Werkdruk & Mindfulness’, duurt twee dagen en bestaat uit een afwisseling van inzichtsoefeningen, reflectie en theorie. De werkwijze van het Trainingsbureau voor Mindfulness is nuchter en concreet. Na afloop van de training gaan deelnemers met nieuwe inzichten en praktische oefeningen naar huis. Deze tweedaagse training legt een stevig fundament om met aandacht te werken.

3. Mindfulness op het werk als maatwerk-training of workshop

Binnen organisaties wordt de training Mindfulness op het Werk ook regelmatig als maatwerk-training gegeven. Bij een maatwerktraining wordt samen met de organisatie bepaald wat van belang is om aan bod te laten komen. O.a. de volgende onderwerpen kunnen daarbij aan bod komen: werkdruk, verzuimpreventie, duurzame inzetbaarheid, stresspreventie, werk-privé-balans en mindfulness. De maatwerktrainingen kunnen ook verschillende vorm en lengte hebben. Bijvoorbeeld een tweedaagse bijeenkomst waarin het vooral draait om meer inzicht krijgen in gezond werken en de tools die je daarbij kan inzetten (waaronder mindfulness). Ook een Mindfulness op het Werk programma van 4 tot 8 weken wordt regelmatig ingezet binnen organisaties, in het kader van duurzame inzetbaarheid, verzuimpreventie, management development programma’s of het verbeteren van de veerkracht van medewerkers tijdens een reorganisatie of organisatieverandering.

Wie zijn de trainers van Mindfulness op het werk?

Alle mindfulness trainers van het Trainingsbureau voor Mindfulness zijn als mindfulness trainer erkend in de hoogste categorie door beroepsvereniging VMBN. Het trainingsbureau bestaat inmiddels bijna 6 jaar en wij hebben ruime ervaring opgebouwd met het geven van mindfulness trainingen voor zowel individuele inschrijving als trainingen op maat voor een grote diversiteit aan organisaties, in het onderwijs, de zorg, gemeenten en het bedrijfsleven.

Meer weten over Mindfulness op het werk en onze maatwerk-trainingen?

Heb je vragen over de training mindfulness op het werk of wil je meer weten over onze maatwerk mindfulness based trainingen voor werknemers en bedrijven? Neem dan contact met ons op. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan onze introductieworkshop Mindfulness & Verzuimpreventie voor HR-managers en leidinggevenden, om zicht te krijgen op de maatwerkoplossingen voor jouw organisatie.

Bekijk ook

Maandag met Aandacht!

Maandag met Aandacht!

Onrust, hectiek en terughoudend zijn met sociale contacten. Het opnieuw inregelen van je...