Hoe selecteer ik een geschikte mindfulness training?

Er is op dit moment veel aandacht voor Mindfulness. Ook het aantal aanbieders van de trainingen is sterk toegenomen de laatste jaren. Dit is op zich een ontwikkeling die toe te juichen is, steeds meer mensen zijn zich er bewust van dat met aandacht in het leven staan belangrijk is. Op een gezonde manier omgaan met alle ups en downs die het leven je biedt, is tenslotte een belangrijk onderdeel van je gezondheid voor de rest van je leven.
Echter, door alle mogelijkheden die er zijn, is het soms lastig een geschikte mindfulness training te kiezen die bij jou past. Bovendien is ‘Mindfulness trainer’ geen beschermde titel, iedereen kan zich in principe zo noemen, zonder gerichte opleiding of ervaring met groepen.
Daarom geef ik hier een aantal suggesties waar je op kunt letten, in willekeurige volgorde. Uiteindelijk is de keuze natuurlijk persoonlijk en ben jij zelf de enige die kan bepalen wat goed voor je is.

Opleiding
Een goed opgeleide trainer is opgeleid om het proces van deelnemers en de groep te begeleiden. Ook in de wereld van mindfulness trainersopleidingen is er wildgroei en is er een groot verschil in kwaliteit. De term ‘gecertificeerd’ zegt weinig, iedere opleider geeft een certificaat. De beroepsvereniging VMBN heeft daarom een lijst samengesteld van opleidingen die voldoen aan bepaalde kwaliteitsstandaarden (die gecontroleerd worden). Deze kun je vinden op hun website (www.vmbn.nl/criteria-categorie-1). Erkende langere opleidingen tot Mindfulness (MBSR) trainer zijn bijvoorbeeld van het Instituut voor Mindfulness en de post-HBO opleiding aan de Hogeschool Utrecht (1,5 jaar).

Veiligheid in de groep, trainers-ervaring
Naast een prettig contact hebben met de trainer, is het je prettig voelen in de trainingsgroep ook van belang. Een ervaren trainer is in staat om een veilig klimaat te scheppen in een groep. Training geven is wezenlijk anders dan 1-op-1 werken met mensen.  Je kunt dus informeren welke ervaring met groepen de trainer heeft, op welke manier hij of zij met een groep werkt, hoeveel mindfulness trainingen de trainer bijvoorbeeld per jaar geeft en wat de andere werkzaamheden daarnaast zijn.
Over welke groepsgrootte geschikt is, zijn verschillende meningen. Je kunt hier naar informeren en je afvragen wat jij zelf prettig vindt.

Beroepsvereniging
Er zijn in Nederland twee beroepsverenigingen die zorgdragen voor de kwaliteitsbewaking en deskundigheidsbevordering van de aangesloten Mindfulness trainers. De Vereniging Voor Mindfulness (verenigingvoormindfulness.nl) is op dit moment vooral gericht op het delen van kennis en ervaring. De Vereniging Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen (VMBN.nl) stelt strenge kwaliteitseisen en voorwaarden voor lidmaatschap. Het platform voor professionele mindfulness trainers www.aandachttraining.info stelt vergelijkbare eisen. De VMBN en dit platform hebben beiden op hun website een handig overzicht van erkende trainers en trainingen per regio.

Zorgvuldige intake
Bij de officiële MBSR-trainingen vindt van tevoren een intake plaats. Soms alleen telefonisch, maar vaak ook face-to-face. Dit is dus een mogelijkheid om van tevoren een indruk te krijgen en door te vragen over de achtergrond van de trainer. Het kan ook prettig zijn om te weten of je de trainer tussendoor en achteraf individueel kunt benaderen als je een vraag hebt of ergens tegenaan loopt.

Omdat veel mensen die aan een Mindfulness training beginnen last hebben van aan stress gerelateerde klachten, is het voor een trainer relevant om te weten wat er bij elke deelnemer speelt. In een zorgvuldige intake wordt daarom ook je achtergrond besproken. En er wordt nagegaan of er redenen zijn waarom het niet verstandig (of nuttig) is om nu de training te volgen. Bij de officiële trainersopleidingen wordt aandacht besteed aan deze zogeheten ‘contra-indicaties’. Vanzelfsprekend geeft een face-to-face intake voor beiden meer mogelijkheid voor zorgvuldigheid.

Beoefening door de trainer
Mindfulness trainingen geven is niet iets dat je er ‘even’ bij gaat doen. Het is geen trucje dat je na kunt doen of uit een boek kunt halen. De Mindfulness beoefening van de trainer zelf is daarom een belangrijke factor, naast de eerder genoemde opleiding. Zelf Mindfulness geïntegreerd hebben in het leven, is een belangrijk fundament voor een trainer om passende begeleiding te kunnen bieden.

Bekijk ook

Maandag met Aandacht!

Maandag met Aandacht!

Onrust, hectiek en terughoudend zijn met sociale contacten. Het opnieuw inregelen van je...