Beter terugkeren op het werk na een ziekte periode

Als een werknemer uitvalt door stress, is er vaak een lange periode aan vooraf gegaan waarin het langzaam steeds slechter ging. Eenmaal weer gestart, is er het risico van terugval in oude patronen. Ondersteuning met mindfulness blijkt de werknemer te versterken om duurzaam gezonder terug te keren.

Na uitval door overbelasting en stress volgt over het algemeen een re-integratieperiode, waarin de medewerker langzaam weer de werkbelasting opbouwt.
Soms is daarbij aanvullende ondersteuning en vaak ook niet. Eenmaal weer volledig aan de slag, dan ligt terugval in oude patronen op de loer.

Mindfulness bij re-integratie blijkt effectief

Om dit te voorkomen blijkt Mindfulness een effectieve versterking te zijn in de re-integratieperiode. De medewerker leert zijn eigen patronen herkennen en valt daardoor minder snel terug in oud, ongezond gedrag.
Deelnemers aan de mindfulness training tijdens re-integratie ontwikkelden bovendien een andere ‘mindset’ richting hun werk en zichzelf: hun zelfbewustzijn groeide en ze ontwikkelden nieuwe manieren van communiceren en handelen. Zij stonden bovendien meer open voor nieuwe mogelijkheden en voelden zich (weer) meer verbonden met hun werk.

Bron mindfulness bij re-integratie

  • Haugstvedt KT, Hallberg U, Graff-Iversen S, Sørensen M, Haugli L., www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21585416

 

 

Bekijk ook

Maandag met Aandacht!

Maandag met Aandacht!

Onrust, hectiek en terughoudend zijn met sociale contacten. Het opnieuw inregelen van je...